Βουλγαρία

Η Βουλγαρία είναι χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία βρέχεται ανατολικά από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ συνορεύει με την Ελλάδα στα νότια, την Τουρκία στα ανατολικά, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στα δυτικά,τη Σερβία και τη Ρουμανία στα βόρεια. Φυσικό σύνορο μεταξύ της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας αποτελεί ο ποταμός Δούναβης. Με έκταση 110.994 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Βουλγαρία είναι η 16η σε έκταση χώρα της Ευρώπη. Ο πληθυσμός των 7,36 εκατομμυρίων κατοίκων είναι κατά κύριο λόγο αστικός και συγκεντρωμένος κυρίως στα διοικητικά κέντρα των 28 επαρχιών της. Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Σόφια με πληθυσμό 1,100,000 κατοίκους, ενώ άλλες μεγάλες πόλεις είναι η Φιλιππούπολη, η Βάρνα, το Μπουργάς, το Ρούσε, η Στ.Ζαγόρα, το Πλέβεν,το Λόβετς, το Σούμεν και το Βέλικο Τάρνοβο.

Το κλίμα της Βουλγαρίας είναι  στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικό, που μετριάζεται προς τα νότια με το μεσογειακό. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 10 °C, με μεγάλο όμως θερμομετρικό εύρος που κυμαίνεται από τους -38 °C μέχρι τους +45 °C.

Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Επίσημο νόμισμα της χώρας είναι το λεβ. Έχει επίσης ανεπτυγμένες μορφές τουρισμού όπως τον θαλάσσιο τουρισμού που επικεντρώνεται κυρίως στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, με βασικές πόλεις την Βάρνα και το Μπουργκάς, και τον χειμερινό τουρισμό, όπως το Μπάνσκο, το Μπόροβετς και το Παμπόροβο. Τέλος, η Σόφια, η Φιλιππούπολη και η Στ.Ζαγόρα αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για τουρισμό πόλης.

x
Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας. Συνεχίζοντας σε αυτό το site, συμφωνείτε στη χρήση των cookies. More information. OK